В холивудски стил в „Канари Уорф“ в сърцето на лондонския финансов център за първи път бяха връчени “Българските бизнес награди” в Обединеното кралство.

Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с пита, мед и сол. След което им бе поднесено шампанско и дадено време за нетуъркинг евент. Докато разменяха визитки и създаваха контакти, имаха възможността да се насладят на изложбата на художника Стоян Радев, който представи свои картини с мотиви от Жеравна, Сливенския балкан и други прелестни кътчета на България.

Сред ВИП гостите на събитието бяха актрисите Деси Тенекеджиева и Девора Уайлд, бизнесмена, основател и амбасадор на IBA Bulgaria – Мирослав Богданцалиев, Таня Койчева от търговския отдел на българското послоството в Лондон, представители на Piccadilly Chambers, Birmingam Awards, Food Drink & Hospitality Awards, певиците  Меги Ангелова и Мария Георгиева, комика Кейн Браун  и др.

Самата инициатива бе приветствана от Кмета на Лондон, Sadiq Khan, както и от други районни кметове в Лондон.

След настаняването на гостите, започна и същинската част на церемонията. Бяха раздадени награди в 23 категории, сред които за предприемач на годината, малък и среден бизнес, голям бизнес, интернет бизнес на годината, образователна дейност на годината.

Независимо международно жури, преди това бе разгледало номинациите в отделните категории и бе определило победител, но бяха връчени също и награди, излъчени от вота на публиката, които в някои от категориите съвпаднаха с мнението на журито.

Сред спечелилите двата приза – награда на журито и на публиката са: London Music Box, Mariella Blago Consultancy, Shindojo Karate Club London, HIP CURVE, GND MOTORS, TOP REMOVALS, Borneo Café & Bakery и др.

Двете основателки на конкурса – Деси Колева и Ирена Сиракова видимо бяха доволни от неговото протичане.

Ирена Сиракова ни разказа защо се провежда този конкурс, какви са целите му:

„Основните цели на Българските бизнес награди във Великобритания бяха да обединим българския бизнес, да покажем, че има много работливи, талантливи и успешни хора, които се справят с предизвикателствата в страната и допринасят за икономиката й. Също така имахме желание да обединим българските бизнеси да си сътрудничат повече и да работят заедно и нядаваме се догодина да имаме по-добри резултатти. Но като за първа години са справихме отлично.“

– Виждайки всъщност колко много хора дойдоха, колко много представители на бизнеса, предполагам, че сте доволни като организатори, че целите са постигнати.

„Залата беше препълнена. Това, разбира се, нас като организатори много ни радва. Радваме се, че видяхме толкова много представители на английския и български бизнес тази вечер тук. Със сигурност има още какво да се желае. Надяваме се догодина тези цифри на бизнесите да се удвоят, но като за първа година около 200 души на такова събитие смятаме, че е много добър резултат.  Трябва да се отчете факта, че целта на самата церемония бе, не просто да се връчат награди на победителите, а да им се даде възможност да празнуват собствения си успех и да получат признание и от другите бизнеси-участници. Също така формата на събитието като програма и осъществяване беше разработен, така че да дава отлични възможности за нетуркинг между бизнесите, с цел осъщестяване на нови ползотворни контакти и сътрудничества. Аз самата бях лично помолена по време на вечерта от различни представители на бизнеси да ги представя на други представители на бизнеси, с които желаят да осъществят връзка и да работят заедно. Т.е. това, което бяхме заложили като една от основните ни цели се случи.“

Ирена Сиракова сподели и какво предизвиква най-голямо удовлетворение:

„Най-много ме радва като постижение тази година, че всъщност българските бизнеси показаха, че могат да работят заедно и да бъдат задружни. Ние наблюдавахме много създадени инициативи между различни бизнеси, които бяха номинирани в конкурса. Контактите и партньорснтвата, които те създадоха, смятам, че им помогнаха да се развият и да вървят напред. Това изключително удовлетворяващо. Призовавам повече български бизнеси във Великобритания да имат смелостта да се включват в подобни формати, защото те са престижни. Такива награди в Ангиля много се ценят и отварят много врати. Така че всяка една такава награда им дава много възможности. Нека се възползват от тях.“